Archegos skandalının kaynağı geride kalma korkusu
– DIŞ HABERLER SERVİSİ
Credit Suisse gibi dev bankalar Archegos Capital Management’ın krize girmesinden kaynaklanan büyük potansiyel kayıplarla karşı karşıyalar ve yatırım danışmanlığı şirketi GMO’nun Varlık Tahsisi Başkanı Ben Inker’e göre, bu da aşırıya kaçan piyasalardaki coşkunun bir işareti olabilir.
Inker MarketWatch’a verdiği röportajda “Bankaların bu şekilde açık düşmesi oldukça garip” ifadelerine yer verdi. “Bu geride kalma korkusunun şiddetini gösteriyor” diyen borsa uzmanı, bankaların Archegos Capital Managemet gibi firmaların yatırımlarından elde edecekleri kaldıracı reddedemiyor olabileceklerine dikkat çekti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta Eski Tiger Asya Yöneticisi Bill Hwang’ın aile yatırım ofisi Archegos, kreditörlerden gelen marj çağrılarının ardından büyük hisse senedi bloklarını tasfiye etti.
Efsane yatırımcı Jeremy Grantham tarafından kurulan GMO son zamanlarda borsalarda gerçekleşen spekülatif davranışlar konusunda da uyardı. Inker, yatırımcıların hayal güçlerini geleceğin sektörlerindeki şirketlerle ortaklık kurma yoluyla yakalayan özel amaçlı satın alma şirketlerindeki (SPAC) artışın yanı sıra GameStop gibi spekülatif hisse senetlerine olan tutkuya ve NFT’ler olarak bilinen mübadelesi mümkün olmayan kripto değerlere olan ilginin artmasına işaret etti.
NFT’ler sanat eseri veya sporla ilgili önemli dijital verilere bağlanabiliyor. CEO Jack Dorsey geçtiğimiz günlerde ilk tweetini NFT olarak 2,9 milyon dolara sattı.
Bu arada Inker’e göre SPAC’lerin “olağanüstü halka arz patlaması” da “spekülatif aşırılığın klasik bir işareti”. SPAC şirketleri, halka açık hale getirmek için özel bir firmayla birleşmek amacıyla para toplayan ve bir borsada listeleyen paravan şirketleri belirtiyor.
Yakın tarihli bir örnekte, elektrikli hava taksi girişimi Lilium GmbH bu hafta Qell Acquisition adlı bir SPAC şirketi ile birleşme yoluyla halka açıldığını duyurdu. Anlaşmayla şirketin değeri yaklaşık 3,3 milyar dolara ulaştı.
Borsa uzmanına göre GameStop çılgınlığı herkesin zengin olabileceği umudunu taşıyan klasik kolektif balon piyasasının aksine başkalarına zarar verme arzusuyla birlikte gelen bir balon piyasasını ifade ediyor.