Havuz Pompaları Hakkında Genel Bilgi
Havuz pompaları genel olarak santrifüj pompalar olup, havuz içerisine akan suyun basıncına göre havuzdan çıkan suyun daha yüksek basınçlı olması ile beraber suyun yenilenmesi ve bu yöntem ile filtreleme ve boşaltım türü işlemlerin yapılması için havuz suyunu hareketlendirmeyi sağlar. Böylelikle su yüzeyindeki kir, toz ve mikroplar dışarı aktarılarak havuz suyu temizliğini devamlı olarak sağlayabiliyor. Denge deposundan, dip bölgelerden ve süpürge vakum nozulundan çekilen su yüksek basınç etkisiyle su filtresine bağlı vanalar yardımı ile ısıtıcıya iletilir.
Büyük havuzlarda bu yöntem kullanılırken daha küçük havuzlarda plastik pompalar kullanılmaktadır. Ve bu tür havuzların emiş bölgelerinde ızgara görevi sağlayan özel bir sistem bulunmaktadır. Bu sayede ızgara, havuz pompasına zarar verebilecek delici, kesici ve tıkanıklık yaratabilecek diğer tüm etkenlerin pompa girişine gelmesini engelleyerek havuz pompalarının zarar görmemesini sağlamaktadır. Bu sebepten ızgara sepetleri sık sık kontrol edilmelidir. Havuz pompasında kesinlikle dikkat edilmesi gereken bazı etkenler de şunlardır;

- Havuz pompası havuzda su yokken kesinlikle çalıştırılmamamladır. Bu durum hem pompaya hem de havuza oldukça zarar verebilir.
- Havuzlarınızda kullanmakta olduğunuz çok yönlü vanaların yerlerini değiştirirken pompalar kesinlikle kapalı konumda olmalıdır.
- Pompa çalışırken havuzun içerisindeki su çıkışı vanalarının mutlaka kapalı olması gerekmektedir. Üstelik pompaların sökülmesi dışında emme vanası kesinlikle kapatılmamalıdır.
- Pompa motorunu kullandıktan sonra kuru ve serin bölgede bekletmeniz soğuması açısından hem daha kolay hem de pompa motoru açısından daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde kapalı bölgeye bırakılan havuz pompası kendi üzerinden geçen sıcak havayı yeniden içerisine hapsederek motorun soğumasını engeller ve bu durum pompa motorunda kalıcı hasarlara sebep olabilir.
- Çalışmakta olan bir havuz pompasında, eğer ön filtrenin şeffaf bölgesinden hava baloncukları oluşuyorsa bu durum pompanıza zarar verebilir. Böylesi bir durumla karşılaştığınız takdirde hemen pompayı durdurarak filtre kısmını temizlemeniz gerekmektedir.
Havuz pompaları korozyondan etkilenmeyen bir tür malzemeden oluşmaktadır. Sessiz çalışır ve titreşim yapmamaktadır. Havuzu temizlemeyi sağlayan bu pompalar çalışmadığı takdirde havuzun doldurulması mümkün değildir. Havuzun tüm bölgelerine eşit bir şekilde su dağıtımı yapan havuz pompaları suya bakteri ve mantar bulaşmasını engeller niteliklere sahiptir. Üstelik bu su pompalarının bakım masrafları diğer pompalara göre çok daha uygun fiyatlıdır.

Bazı kullanıcılar havuz pompası olarak drenaj dalgıç pompalarını kullanmaktadır. Ancak drenaj dalgıç pompalar kesinlikle havuz kullanımlarına uygun değildir. Çünkü bu pompalar fazlaca enerji tükettikleri için sürekli çalıştırıldığı takdirde havuzlarınıza büyük oranda zarar verebilir. Sıvı aktarmak için kullanılan drenaj havuz pompalarında genel olarak filtre özelliği bulunmamaktadır.
Temel ekipmanlar arasında yer almakta olan havuz pompaları, havuzun içerisindeki suyu pompalayarak filtreye gönderir. Havuza aktarılan su yeniden pompadan geçer. Böylelikle pompa filtresine takılan yabancı maddeler direk dışarıya aktarılır. Havuz pompalarında daha düşük basınçlarla yüksek oranda su tüketimi yapılarak çok daha az enerji tüketimi sağlanmaktadır. Böylelikle kullanmakta olduğunuz elektrik tüketimini yılda 1/3 oranında düşürebilirsiniz.
Havuz pompaları, suyun düzgün bir şekilde havalandırılması için devamlı olarak çalıştırılmalıdır. Pompa kapatıldığı takdirde su hareket edemez ve havuzun içerisinde bakteriler oluşmaya başlar. Bu durumu önlemek için pompaların gece gündüz çalışır vaziyette olması gerekmektedir. Havuz pompası filtreye bağlı durumda ise bu filtrenin maksimum çalışma basıncını devamlı olarak kontrol etmelisiniz. Suyun hareket etmesi durumunda havuzdaki oksijen oranı da artmaktadır. Bu durum hayvan ve bitkiler açısından oldukça faydalıdır. Tüm havuz pompası fiyat ve modellerini e-havuzmarket.com adresinde bulabilirsiniz.