İcra Ve İflas Hukuk
Kişiler, kurumlar, şirketler birçok konuda birbirleriyle nakdi ve mal yoluyla olmak üzere birçok şekilde anlaşma ve borçlanma ilişkisine girebilmektedir ancak bazı nedenlerden dolayı borçlu olan taraf borcunu ödeyememekte, bunun sonucunda alacaklı taraf da sıkıntıya düşmektedir. Bu sıkıntılı durumda alacaklı taraf, borçlu taraftan alacağını alabilmek için, yasal yollara başvurabilmektedir. Bu yasal yola icra hukuku denir. İcra hukuku, sadece nakdi ve mal yoluyla alacaklar ile ilgilenmez. Bu hukuk dalına, herhangi bir işi yapmama, malı teslim etmeme, çocukların velayetlerinin teslim edilmemesi gibi birçok konu da dahil olmaktadır. Alacaklı tarafın dava süreci, ilgili yerde bulunan İcra ve İflas Müdürlüklerine başvurmaları ile başlar. Başvurudan sonra konu ile ilgilenen icra davası avukatı, borçlu tarafın borcu neden ödemediği ya da yapmadığıyla ilgili derin bir araştırma yapar ve alacaklının söz konusu alacağını alabilmesi için çalışmaları yürütür.
İcra Takip Çeşitleri
Dava sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için iki çeşit icra takip işlemi vardır. Bunlar; İlamlı ve İlamsız icra takip işlemleridir. İlamlı icra takip işleminde, alacaklı direkt olarak mahkemeye başvurmaktadır. Yapılan davanın sonucunda lehine bir mahkeme kararı (ilam) çıkar ise, bu ilam belgesi ile icra dairesine müracaat ederek kararın uygulamaya konmasını talep eder. Böylelikle icra işlemleri başlamış olur. İlamsız icra takip işleminde ise, herhangi bir mahkemenin verdiği karara, belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Tüm bu icra takibi konularında merak ettiğiniz sorular için büromuzun uzman icra davası avukatı kadrosundan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
İlamlı ve İlamsız İcra Dava Çeşitleri ve Bilinmesi Gerekenler
İlamlı icra takibi konusu olan dava çeşitleri; maddi alacak, mal teslimi, çocuk velayetinin teslimi veya ilgili taraf ile görüşmesini sağlama gibi dava konularıdır. Bu takibin zaman aşım süresi 10 yıldır, bu sürede herhangi bir başvuru ve işlem yapılmazsa dava dosyası uygulamadan düşer. İlamsız icra takibinin konusu olan dava çeşitleri ise, sadece maddi alacaklar ve teminat mallarının temini gibi dava konularıdır. İcra dairesine müracaat ederek yapılan bu takipte, borçlu taraf kendisine gelen ödeme emir tebliğinden sonra 7 iş günü içinde itiraz edebilme hakkına sahiptir ve itiraz ederse takip işlemi durdurulur. İlamsız icra takibinde alacaklının alacağı çek, senet, poliçe gibi belgelerden ibaret ise, mutlaka bu belgelerin kanıt olarak bulundurulması gerekir. Yukarıda belirtilen ve daha birçok icra takip işlemleriniz ve dava konularında Uluç Hukuk Bürosu olarak uzun yıllar deneyime, bilgi birikimine sahip icra avukatı kadromuzdan bilgi alabilir ve icra takip işlemleriniz ve söz konusu davalarda büromuzu tercih ederek sizde kazançlı çıkabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için uluchukuk.com/bursa-icra-avukati adresini ziyaret edebilirsiniz.